UTGITT:oktober 16, 2020
ARTIST:Oslo Kammerkor, Nordic Voices
PLATESELSKAP:Grappa Musikkforlag AS
ANTALL PLATER:1
Beatitudes

Beatitudes ble bestilt av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival og urframført av Oslo Kammerkor og Nordic Voices under festialen i mars 2013. Verkets tekstlige utgangspunkt er Saligprisningene slik de er gjengitt i Bergprekenen i evangeliet etter Matteus. Her prises de salige som er fattige, nedbrutte, ydmyke og barmhjertige, de som skaper fred og rettferdighet og de som forfølges for rettferdighets skyld. Dette er grupper som enten er marginale i samfunnet eller som i manges øyne ikke har noen status.

For å sette den 2000 år gamle teksten i relieff blir den «kommentert» av lyrikk fra 1900-tallet på mange språk. Professor Jan Erik Rekdal er lyriker, oversetter og litteraturviter, og har funnet fram til og bearbeidet de kommenterende samtidstekstene. Verket inneholder sanger med tekster av Pablo Neruda, den greske forfatteren Konstantinos P. Kavafis, den tyskspråklige rumenske lyrikeren Paul Celan, franske Jean Jouve, den svenske lyrikeren Gunnar Bjørling og den norske forfatteren Gunvor Hofmo. Her hører vi stemmer fra forfulgte jøder, fra mentalsykehuset, fra dem som er rakket av sykdom og alderdom, fra den som lengter etter å dø og fra en som lengter etter skjønnhet og lys.

Bibeltekstene synges av koret på latin, noe som gir meg som komponist en viss kreativ distanse. Samtidig får jeg en mulighet til utmaling, til å dvele ved ord og uttrykk og til fordypning i selve lyden av ord og stavelser. Igjen og igjen kommer ordene «beatus» og «beati» («salig», «salige») igjen, som spørsmål, svar og ekkoer. Åpne vokaler som ligger godt i sangernes munn og konsonanter som strukturerer og avgrenser.

De kommenterende tekstene synges av vokalsekstetten Nordic Voices, og her er tonespråket svært variert og veksler fra sang til sang. Felles er likevel bruk av sekstettens store vokalpalett som inkluderer overtonesang, bruk av ikke-tempererte intervaller og sangteknikker inspirert av etnisk vokalmusikk.

«Beatitudes» er tenkt som en reise både gjennom verden og gjennom århundrene.

God lytting

Henrik Ødegaard

© 2016 Oslo Kammerkor