Strid
UTGITT:mars 1, 2011
ARTIST:Oslo Kammerkor
PLATESELSKAP:2L
CATALOGUE NUMBER: 2L-073-SACD
ANTALL PLATER:1
Strid

Gjennom 25 år har Oslo Kammerkor fordypet seg i den solistiske norske folkesangtradisjonen. Når Rachmaninov, Tsjaikovskij og Bruckner settes sammen med de religiøse folketonene oppstår et samtids- uttrykk, der svært ulike melodier, sangteknikker og tekster settes opp mot hverandre. Den STRID som oppstår mellom de ulike uttrykksformene løfter frem helt nye dimensjoner i musikken.

Med surroundlyd gjenskapes perspektivene hvor koret på konsert omringer sitt publikum, og synger
gamle salmer direkte til hvert enkelt menneske i salen. Når den intime folkemusikken settes sammen
med større religiøse korverk løftes både det komplekse og universelle i de norske salmene, og det enkle og inderlige i de klassiske verkene. På denne måten avdekkes felles berøringspunkter i to ulike musikkulturer.

«Hva har norske religiøse folketoner til felles med klassisk kirkemusikk? For meg er svaret: Begge handler om lengsel. De klassiske komposisjonene som forsøker å skildre noe av det vi lengter etter, og folketonene som med sin intimitet beskriver selve lengselen – begge kan skape en lindring i oss. Mye kan sies om hva som skjer når disse uttrykkene møtes; for meg er det viktigste at jeg kjenner meg så kraftig igjen i musikken som oppstår. Det er noe som løsner.»
– Håkon Daniel Nystedt, dirigent

Med STRID viderefører Oslo Kammerkor arbeidet med å formidle tradisjonsmusikk i kor-sammenheng. Gjennom tett samarbeid med etablerte folkemusikere har sangerne fordypet seg i den solistiske norske sangtradisjonen. På denne måten kan koret skape et helt særegent uttrykk, både i folketonene og i det klassiske repertoaret. Det er nettopp folketonene som dominerer på denne plata. Enkelte av dem er satt sammen med verk av Rachmaninov, Grieg, Bruckner og Tsjaikovkskij.

© 2016 Oslo Kammerkor